Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, 27 ianaurie, normele de aplicare prin care este reglementată amânarea plății ratelor în 2021, în contextul pandemiei de coronavirus.
Românii nu au putut apela la măsura amânării plății ratelor timp de aproape o lună, însă, după aprobarea normelor de recomandare în ședința de Guvern de miercuri, aceștia vor putea solicita din nou acest lucru.
Normele vor intra în vigoare la momentul publicării în Monitorul Oficial, abia de atunci se poate solicitatea amânarea plății ratelor.
Solicitările pot fi făcute până pe 15 martie.
Prin excepție, explică reprezentanții Ministerului Finanțelor, pentru creditele ipotecare contractate de persoane fizice dobânda aferentă perioadei de suspendare se calculează potrivit prevederilor contractului de credit şi reprezintă o creanţă distinctă şi independentă în raport cu celelalte obligaţii izvorâte din contractul de credit. La această creanţă dobânda este 0% şi plata de către debitor a acestei creanţe se va face eşalonat, în 60 de rate lunare egale, începând cu luna imediat următoare încheierii perioadei de amânare. Statul român garantează în procent de 100% dobânda aferentă perioadei de suspendare pentru creditele ipotecare contractate de persoanele fizice.
„Soldul total al creditelor pentru care au fost aprobate solicitări de amânare la plată până la finalul lunii septembrie 2020, în contextul epidemiei COVID-19, se ridică la 42,9 miliarde de lei și au fost acordate unui număr de aproximativ 558.000 de debitori, cuantumul acestor credite reprezentând 14,7% din totalul creditelor acordate de către sectorul bancar. Din totalul de 42,9 miliarde de lei reprezentând creditele amânate prin moratoriul legislativ și cele non-legislative, 32,4 miliarde de lei reprezintă sumele amânate prin moratoriul legislativ și 10,5 miliarde de lei prin moratoriile non-legislative”, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de ordonanță de urgență publicat de Minsterul Finanțelor la sfârșitul anului trecut. (MAI MULTE DETALII AICI)